Slider

Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı

Avusturya Yaşam Rehberi


Avusturya ( ÖSTERREICH ) ya da resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti ( Republik Österreich ), Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan bir federasyondur. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.
Doğu Alpler üzerinde kurulmuş bulunduğundan ülkenin aşağı yukarı dörtte üçü dağlık arazidir. Kuzeyde ülkeyi batıdan doğuya kateden Tuna Nehrinin ülkedeki uzunluğu 350 kilometredir. Bu kısımlar en alçak yerlerdir. Alpler Avusturya'da ülkeyi batıdan doğuya doğru üç sıra halinde kaplamışlardır. Ülkenin en yüksek tepesi 3798 m ile "Gross Glockner"dir. Tuna Nehrinden sonra en önemli akarsuyu Morova Irmağıdır.

Göller bakımından çok zengin olmasına rağmen bu göller çok küçüktür. En büyük gölü Neusied'dir ki, yüzölçümü 320 km2dir. Bunun bir kısmı da Macaristan'a aittir.

Iklim olarak ise kara iklimine sahiptir. Kışlar çok sert ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle kar şeklinde olup, alçak yerlerde yağmur halinde olur. Hava sıcaklığı kışın genellikle 0°C'ın altında bulunur. Bu zamanda dahi hava açık ve berrak olduğundan kış sporlarına elverişlidir. Tuna Nehri kış aylarında donduğundan, ulaşımın aksamaması için buz kırma çalışmaları devamlı yapılır. Yükseklerde fırtınalar bazen çok şiddetli olur. Kara iklimi özelliğinden dolayı yaz ayları sıcak geçer. Sıcaklık ortalaması 20°C'ın üzerindedir. Bu mevsimde az miktarda da olsa yağış görülür.
Ülkenin aşağı yukarı % 40'ı ormanlarla kaplıdır. Orta Avrupa'nın en fazla ormana sahip ülkesidir. Alplerin 2150 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük bir kısmı özel şahıslara aittir.

Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya'da demir, mağnezyum, grafit ve kömür elde edilir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Petrol ve tabii gaz üretiminde Avrupa'da dördüncü sıradadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de kafi miktarlarda üretilmektedir.

Dokuz milyona yakin nüfusun çoğunlugu German olup, Katolik mezhebindendir. Az miktarda Slav, Hırvat, Macar ve Türk bulunur. Nüfusun % 18,6'sını 1-l4 yaş grubu, % 61,6'sını 15-59 yaş grubu, % 19,8'ini de 60 yaşından yukarısı teşkil etmektedir. Halkın yarısı şehirlerde yaşar. Avrupa'nın kültür merkezidir. Asırlardır Avrupa kültürünü bünyesinde toplamış olan Viyana, bu özelliğini devam ettirmektedir. Viyana'ya bakan Kahlenberg Tepesinde bir abide vardır. Bu abidede; "Allah bizi veba ve Türklerden korusun!" yazar. Bu yazının altında da, hristiyanlara göre Türklerin vahşetini tasvir eden bir resim görülmektedir. 1683'te Viyana kuşatması sırasında, Osmanlı karargahının bulunduğu bu tepe, gelecek nesillere, Türk düşmanlığı aşılamak için böyle süslenmiştir. Avrupalı daima Türkleri bu abidedeki şekliyle görmektedir (ancak Türklerin yetiştigi ve yaşadıgı büyük tarihi kökenini görmek çok tabiiki işlerine gelmemektedir). En önemli şehirleri Viyana, Graz, Linz, Salzburg ve Insburck'dur. Tabiat şartları icabı kış sporlarının merkezi durumundadır. Dolayısıyla turizm ve kış sporları çok gelişmiştir. Okuma-yazma oranı oldukça yüksektir (% 98 (1983)). Ülkedeki eğitim kurumları Avrupa'nın en eski eğitim kurumlarındandır. Mesela Viyana Üniversitesi 1365'te kurulmuştur. Ülkede mevcut dört üniversite ve buna bağlı çeşitli fakülte ve üniversite seviyesinde akademiler vardır. Kilisenin eğitim ve öğretimde büyük bir ağırlığı vardır. Avrupa'nın kavşak noktası olduğu için taşımacılık ve ulaşım çok gelişmiştir.
Avusturya anayasasına göre ülke Federal Demokratik bir Cumhuriyettir. Yürütme yetkisi 9 eyaletten gelen delegeler tarafından icra edilir. Anayasa, dört yıllık bir devre için devlet başkanının meclis tarafından seçilmesini şart koşmuştur. Başkan, dış meselelerde devleti temsil eder. Anlaşma ve kanunları imzalar, bakan ve diğer yetkilileri tayin eder. Başkan aynı zamanda meclisi toplar, fesheder ve tatile sokabilir.

Federal Kongre, üst meclis, federal konsey ve alt meclis milli konseyden meydana gelir. Federal konsey, eyalet milletvekilleri tarafından seçilen 50 üyeden meydana gelir. Milli konsey 25 seçim bölgesinden gizli oyla dört senelik bir devre için seçilmiş 165 temsilciden ibarettir. Adayların en az 26 yaşında olmak mecburiyeti vardır. 21 ve daha yukarı yaşta olan vatandaşlar oy kullanabilir. Oy verme işlemi pazar veya umumi tatil günlerinde yapılır. Meclislerin en önemlisi Milli Meclistir.

Avusturya'nın dağları, ormanları ve vadileri yaz ve kış aylarında ideal tatil yerleridir. Göller, dağlar ve vadiler, çeşitli sporları ile ünlüdür. Viyana ise müzik, güzel sanatlar ve tarihi eserlerin merkezidir. Operalar, sanat galerileri bale gösterilerinin verildiği salonlar başşehirde toplanmıştır. Kış aylarında binlerce ziyaretçi, kayak yapmaya Avusturya'ya gelmektedir.
Avusturya 'da Konaklama 
 sizlere kiralanan evlerde konaklamak bir ayrıcalıktır, çünkü Viyana’da her ne kadar isteseler de bir sürü öğrenci bu şansı yakalayamadan Türkiye’ye geri dönmektedir. Evde konaklamanın başka bir ayrıcalığı da , eve misafir getirebilme şansınızdır, nitekim 20 metrekarelik ve iki kişinin konakladığı yurt odalarında bu gibi şansınız pek bulunmamaktadır.
Bunun yanısıra Viyana’da yurtta konaklama birçok öğrencinin kullandığı yöntemdir.  
Avusturya’da üniversite öğrenimi gören gençler, öğrenci yurtlarında veya kiralanan evlerde konaklamaktadirlar. Yurtların ekonomik olmasından dolayı ve de öğrenci arkadaşların kendileri başına bir ev kiralayamamalarından dolayı birçok öğrenci ( her ne kadar ev yasantısı isteseler de) yurtlarda kalmaktadır. Bunun yanısıra kiralik evlerde kalan ögrenci arkadaşlar masraf olarak yurtlara oranla ayda 50€ (aylık elektrik ve yakıt için maksimum gider) gibi yaklaşık bir fiyat farkıyla evde daha rahat ve konforlu yaşam sürme şansına sahiptirler. Dünyanın neresinde olursanız olun, yoldan geçen herhangi bir ögrenciyi cevirip sorabilirsiniz, ki alacağınız cevap her defasında aynı olacaktir: öğrenci hayatı yurtta degil, evde yaşanır. Avusturya’da konaklamak için biz öncelikle size daha rahat olan ev hayatını önermekteyiz.
Kiraladığımız daireler Viyana içerisinde çesitli bölgelerde olmakla beraber her zaman için ulaşımın çok rahat oldugu (metro ve tramvay durakları yakınında) alanlarda bulunmaktadır. Kiraladığımız evler, duruma göre değişiklik göstermekle beraber genelde 2 oda 1 salon (ayrı mutfak) şeklinde, 4 veya 5 ögrenci arkadaşın kalabileceği (istege göre bu rakam azaltılıp çoğaltılabilir) şekilde rahat ve konforlu dizayn edilmiş 90 metrekare civarında,Temiz geniş , rahat ve konforlu dairelerdir. Daireler dayalı döşeli olup, yatak, gardırop, çalışma masası, salon için üçlü koltuk veya çekyat standarttır.  
  • ACİL TELOFON NUMARALARI 
  • Acil Yardım (Polis İmdat, Tıbbi Yardım, İtfaiye): 112 
  • Yangın İhbar: 122 
  • Polis İmdat: 133 
  • Ambulans: 144 
  • Tıbbi Yardım: 141 
  • Kriz Hattı: 142 
  • Dağ Kurtarma: 140 
  • Doğalgaz Arıza: 128
AVUSTURYA  EKONOMİSİ
Avusturya ekonomisi, sanayi, turizm ve tarıma dayanmaktadır. Tarıma elverişli toprakları azdır. Bol ürün alabilmek için modern tarım İkinci Dünya Savaşından sonra hızla gelişmiştir. Ülkenin alçak bölgelerinde bulunan çayırlık alanlarda hayvancılık gelişmiştir.

Ekonomisinin ana kaynağını meydana getiren sanayi dalında, pik demir ve ham çelik, alüminyum üretimi ön sıralarda yer alır. Kağıt, kimyasal madde ve plastik diğer sanayi ürünleridir.

Avusturya, dünyanın önde gelen tabii magnezit üreticisidir. Schwechat'taki büyük petrol rafinerisi, ülkenin toplam petrol ve petrol ürünleri tüketiminin dörtte üçünü karşılar.

Geniş ormanlarından elde edilen kerestenin sadece bir bölümü ülkede işlenir. İşlenmemiş kereste ülkenin başlıca ihraç ürünleri arasında yer alır.

En önemli ihraç ürünlerini; makinalar, elektronik araçlar, maden ürünleri, kağıt, elektrik enerjisi, gıda maddeleri meydana getirir.
Avusturya’nin yaptığı ithalat, ihracatını daima geçmiştir. Fakat turizmdeki gelişme, dengesizliği gidermektedir.

Avusturya; Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatının imtiyazlı bir üyesidir ve teşkilatın liberal ticaret politikasına isteyerek girmiştir. 

Avusturya; Linz, Solbadıtall, Graz ve Viyana olmak üzere dört serbest ticaret bölgesine sahiptir. Buralarda müsaade alınmadan, gümrüksüz olarak yabancı mallar sergilenebilir, depo edilebilir veya onarılabilir. Bu serbest bölgeler yabancı malların daimi teşhir bölgeleri olarak geliştirilmiştir.

AVUSTURYA PARA BİRİMİ
Avusturya’nın para birimi diğer Avrupa Birliği üyelerinin neredeyse tümünde olduğu gibi Euro’dur.
Herhangi bir bankadan, havaalanı veya kent merkezi gibi yerlerde bulunan döviz büroları veya makinelerden, çoğu oteller ve bazı seyahat acentelerinde Euro bozdurabilir veya elinizdeki para birimini Euro ya çevirebilirsiniz.

 Size önerimiz eğer elinizdeki Türk Lira sını Euro ya çevirmek istiyorsanız bunu mümkünse Türkiye‘de yapmanızı tavsiye etmek olacaktır. Çünkü döviz birimleri her büro ve her bankada farklılık göstermekle beraber , TL Avrupa içerisinde Türkiye’de olduğundan biraz daha düşük bedelle hesaplanmıştr. Bu yüzden döviz oranlarını araştırmanızı ve en uygun gelen banka ile elinizdeki Türk Lirasi’nı EURO ya çevirmenizi öneririz. 


VİYANA 'DA ULAŞIM
Viyanaya gittiginizde sizde göreceksiniz ki, belki de dünyada (sadece Avrupa degil) ulaşımının en kolay ve rahat olduğu şehirdesiniz. Belki çok daha büyük ve komplex ulaşım ağlarının olduğu daha büyük şehirler ve metropoller olabilir, ancak Viyana’da ulaşım (çok turist aldığından) bir çocuğun bile kolaylıkla yolunu bulabileceği şekilde basit ve kullanışlı tasarlanmıştır. Mesela şehirici metro hattı ile şehirlerarası (ülkerlerarası) metro hattı ayrı raylardan geçer ve bu her girişte herkesin görebiliceği şekilde desing edilmiştir.
Öncelikle her tarafı demiryolu ağı ile çevrili olan bu güzel şehir, 5 adet U-Bahn (yani metro), 113 adet tramvay ve sayısını bilmediğimiz otobüs hatları ile şehrin en uzak ve en ücra köşelerine kadar hergün sabah saat 04.50 ile gece 00.45 arasında hizmet vermektedir. Bu hatlar günün en yoğun saatlerinde(primetime) neredeyse birer dakika aralıkla ulaşımı aksatmadan hızlı bir şekilde sağlamaktadırlar. Gündüzleri 04.50 ile 00.45 saatleri arasında hizmet veren bu güzel ulaşım ağı gece kuşlarını da düşünmüş ve geceleri için her bölgeye yarımşar saat aralıkları ile Nightline adlı geceotobüsleri ağını oluşturmuşlardır. Böylelikle bir insanın Viyana’da ulaşım sorunu çekme gibi bir sıkıntısı asla bulunmamaktadır.
Bu kadar güzel ve rahat bir ulaşım ağının maliyeti üniversite öğrencisi icin 1 dönemlik (4aylık) ulaşım bedeli (tüm otobüs, tramvay, metro hatları için) 128.50€ dur ve bununla beraber bir öğrenci dönem dışında da Viyana’da bulunmak isterse o zaman aylık 28.50€ kartlar ile aynı şartlarda ulaşımını sağlayabilir.
Avrupa’nin bisiklet cennetidir Viyana. Bisiklet satın almak pahalı olsa da, bisiklet kullanabilmek açısından bu kadar rahat ve bu kadar güzel düzenlenmiş kaç şehir görebilirsiniz bilmiyoruz. Üstelik bisikletiniz yoksa, kiralamak da neredeyse ücretsiz…

AVUSTURYA İKLİMİ

BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİ & DANS KURSLARI
Viyana...Şehrin adı Viyana olunca insanın aklına ilk önce moda ve sanat geliyor tabii…Paris ile birlikte Avrupa’nın kültür ve sanat şehri olan Viyana’da sanat ve moda ile ilgili olarak bulamayacağınız şey yoktur. Dünyaca ünlü görkemli opera binasının (OPER) yanından geçerken bunu tüm vücudunuzla hissedeceksiniz zaten.
Viyana’da kültür ve sanat aktiviteleri senenin 12 ayı boyunca sürekli olarak faal haldedir. Dünya’nın en çok turist alan şehirlerinden birisi olan Viyana’da kendi zevkinize göre her türlü konser bulmanız mümkün (dünyanin ünlü şarkıcıları, Türk şarkıcıları, Türk sanat müziği korosu, dünyaca ünlü opera sanatçıları veya büyük bir disconun birisinde dünyanın en iyi DJ lerinden birisinin konseri de olabilirler. Ama diyorsaniz ki ben konser izlemek değil, kendim söylemek isterim; diyorsaniz ki ben baleyi, dans gösterilerini izlemeyi değil kendim dans etmek isterim… Öyleyse önce hangi danstan haz aldığınıza karar verin, çünkü burada öğrenmek isteyip de öğrenemeyeceginiz dans çeşidi bulunmamaktadır. ( http://www.tanzschulen.co.at/ ) Üstelik bununla beraber bir de burada ögrenci olduğunuz takdirde buranın kendi vatandaşları gibi belediyenin okullarında daha uygun fiyatlara da dans kursları almanız mümkündür. (http://www.wien.gv.at/index/tanzen.htm)
Bu dans kurslarının dışında, eğer diyorsaniz ki ben fotoğrafçılık dersleri almak istiyorum, ben yaşlılara yardım etmek istiyorum, ben golf oynamak istiyorum, fitness yapmak istiyorum vs… sizin için alternatif kapısı ardına kadar açık olan bu şehirde ilgi alanınız doğrultusunda biraz araştırma yapmanız ve istediğiniz ilgi alanı ile ilgili bir kulübe kayıt yaptırıp üye olmanız yeterli (üstelik üyelik ücretleri aylık 30-50€ arasi) ( http://www.freizeit-wien.at/cms/startseite.index.html)

Avusturya'nın büyük bölümü, karasal ve okyanus etkileri gösteren, Orta-Avrupa geçiş ikliminin etkisi altındadır. Yoğun yağış ve Batı rüzgârı iklimi etkileyen önemli etkenlerdir. Alp bölgesinin kendine ait bir iklim özelliği vardır. Bu bölgede yazlar serin, kışlar bol kar yağışlıdır. Burada yıllık yağış 3000 mm seviyesine ulaşır.
Ülkenin kuzey ve batısını etkisi altına alan okyanus etkisi nedeniyle bu bölgelerde yağışlar daha düşük (yıllık 2000 mm) ve yıl içinde sıcaklık farklılaşmaları daha stabildir. Kışlar bu bölgelerde göreceli olarak yumuşak ve yazlar da sıcak geçer. Salzburg'da ortalama sıcaklık Ocak ayında -2 °C Temmuz'da 18 °C'dir.
Ülkenin doğusunda karasal iklim egemendir. Bu bölgede kışlar çok sert ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle kar şeklinde olup, alçak yerlerde yağmur halinde olur. Hava sıcaklığı kışın genellikle 0 °C'ın altında bulunur. Bu zamanda dahi hava açık ve berrak olduğundan kış sporlarına elverişlidir. Ortalama sıcaklık Ocak ayında -4 °C, Temmuz ayında 18 °C'dir. Bu bölgede yıllık yağış oranı 600 mm civarındadır.
Tuna Nehri kış aylarında donduğundan, ulaşımın aksamaması için buz kırma çalışmaları devamlı yapılır. Yükseklerde fırtınalar bazen çok şiddetli olur. Kara iklimi özelliğinden dolayı yaz ayları sıcak geçer. Sıcaklık ortalaması 20 °C'ın üzerindedir. Bu mevsimde az miktarda da olsa yağış görülür.
Viyana'nın iklimi batıdan okyanus etkisi ve doğudan karasal etkiler arasında bir geçiş iklimidir. Bu durum yıllık karşılaştırmada büyük sıcaklık farklarının ortaya çıkmasına yol açar. Genel olarak Viyana düşük yağış oranı ve uzun yağışsız dönemleriyle dikkat çeker. En yağışlı dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kış ayları Avusturya'nın diğer bölgelerine oranla yumuşaktır. Kent merkezinde ortalama sıcaklık 10,4 °C, kent çevresinde yaklaşık 9,8 °C.'dir. Ortalama yağış miktarı 600 mm.'dir. 60 günlük yaza karşı 70 gün kış ortalaması vardır.
(Yukarıda anlattığımiz bilim adamlarının saygın araştırmalarına dayanan bir açıklamadır. Bununla beraber Viyana kentinde en soğuk aylar aralık, ocak, şubat aylarıdır. Ama sakın aldanmayın şaşıracaksınız ki mart ayının ilk 15 günü Viyana tarihinde yaşayacağınız en soğuk günler olacaktır. Bunun yanısıra Viyana’da hava esmediği zaman soğuğunu hissettirmez, ki nitekim ne zaman esmez derseniz, işte öyle bir gün olmadığını size söylemek zorundayız. Viyana’daysanız eğer, iyi giyinmek zorundasınız. Ama öyle bir kenttesiniz ki inanın soğuğuna kızamayacaksınız, çünkü hava soğuduğu zaman kız gibi süslerler bu güzel şehri, hele ki Christmas zamanında görmelisiniz işte o zaman soğuk nedir dinlemeden Viyana caddesinde yürüyen kalabalığa siz de kendinizi kaptıracaksınız.) 
Avusturya, ulaşım olarak dünyanin belki de en rahat ülkelerinden birisidir. Ülkenin her tarafında istediğiniz her şehre demiryolu ile ulaşmanız mümkündür. Sadece Avusturya içerisinde her şehre mi??? Tabii ki değil… Almanya’dan Fransa’ya, Hollanda’dan Danimarka’ya, Norveç’ten İsviçre’ye, İspanya’dan İtalya’ya, Bulgaristan’dan Yunanistan’a kadar ve daha şu an burada sayamadığımız neredeyse Avrupadaki tüm şehirlere demiryolu ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Avusturya merkez Avrupa’da bulunduğundan dolayı demiryollarında seyir süresi sıklığı oldukça yoğundur. Viyana’dan direkt olarak Roma, Paris, Madrid, Belgrad, Sofia, Berlin, Hamburg, Münih, Stutgart, Zürih, Bratislava, Prag vs... gibi Avrupanın en gözde, en çok turist alan ve en meşhur şehirlerine demir yolu ile ulaşım mümkündür.
Tabiki isteyene karayolu ile ulaşım Avrupa’nin en iyi karayolları üzerinde sizin keyfinize kalmak üzere sizin isteğinize bırakılmıştır, zira Avusturya; Almanya’nın da etkisiyle Avrupa üzerinde en iyi karayoluna sahip olan Almanya’dan sonra 2.ülke konumunda sayılmaktadır.
Demiryolu ve karayolu açısından bu kadar övgü ile bahsedilen bu ülke havayolları açısından da geri kalmış sayılmaz. Viyana Schwechat Hava alanı Avrupa’nın en çok yolcu indirip bindirildiği bir havaalanı olup, Viyana merkeze yakın ve ulaşımı rahat olan bir mevkide bulunmaktadır.
Ehliyet
Avusturya’da sürücü olarak trafiğe çıkmak için uluslararası sürücü belgesine ihtiyaç vardır. Türkiye’de TURSAB tarafından tanzim edilen söz konusu belgeler ile (yani Türk ehliyetine sahip iseniz) Avusturya’da 6 aya kadar özel araç kullanabilirsiniz. Uzun süre Avusturya`da kalacaklar Türkiye`de aldıkları ehliyeti Avusturya ehliyetine çevirtmek zorundadır. Bunun için trafik bakanlığı (Verkehrsamt) tarafından pratiğe dayalı bir direksiyon sınavı yapılır. (Bu direksiyon sınavı için yapılacak başvuru şartları ve sınav şekli ve yapılması gerekenler hakkında bilgi isteyen öğrencilerimiz kurumumuz  tarafından bilgilendirilecektir)
Yaz mevsiminde Avusturya’da ki tüm yollarda sürüş şartları çok iyidir. Avusturya’daki yolların büyük bir bölümünü dağ yolları oluşturur. Genellikle ormanların da içinden geçen bu yollar son derece güvenlikli şekilde yapılmıştır.
Avusturya`da araç satın almak isteyenler Türkiye şartlarına göre çok daha cazip koşullarda; özel araba satın almak isteyenler araba pazarlarından veya özel satıcılardan ikinci el arabaları daha cazip rakamlarla edinebilirler. 
EĞİTİM
Türkiye’de üniversite eğitimine yeni başlayacaklar, başlamış olup hali hazırda okuyanlar veya üniversite eğitimini tamamlamış olanlar ilke olarak Viyana üniversitlerinde öğrenimlerini sürdürebilirler. Viyana üniversitelerinde eğitim dili Almancadır. Öğrenim süresi lisanslar için genelde 3 sene ve üzerine de 2 sene master şeklindedir, ancak bazı bölümler lisans ve master olarak ayrılmamışlardır bu yüzden bazı bölümlerde direkt olarak eğitim 5 yıllık olup, mezun olunduğunda alınan diploma yüksek lisans diplomasıdır. Doktora ünvanı için yüksek lisans eğitiminden sonra eğitim almaya devam etmek gerekir, ve üstelik Viyana’da yüksek lisans öğrenimi görmüş bir öğrencinin doktora eğitimi alması için ekstra bir sınava girmesine de gerek yoktur.
Viyana'da akademik yıl, kış dönemi (Ekim - Ocak) için son başvuru tarihi 1 Eylül ve yaz (Mart – Haziran) dönemi için 1 Şubat olmak üzere ikiye ayrılır. 
Yabancı öğrencilerin alınmasına ilgili yüksek öğrenim kurumunun rektörlüğü, mevcut boş yer sayısını göz önünde tutarak karar verir.

Viyana'da yüksek öğrenim yapmak isteyenler, konuşma ve yazı dilinde iyi Almanca bildiklerini belgelemek zorundadırlar.

Viyana üniversiteleri Avrupa’nn ve dünyanın en önde gelen üniversiteleridir. Kuruluş tarihlerine baktığımızda bu ünivesitelerin dünyanın gelişiminde ne kadar öncü olduklarını anlamak mümkündür.
Bilgisayar Kullanımı
Avusturya’ya geldiğiniz ilk günden itibaren bilgisayar ihtiyacı hissedeceksiniz. Özellikle aileniz ve arkadaşlarınız ile iletişim kurmak için SKYPE, MSN gibi çoklu ortam video programlarını kullanmak hem ücretsiz hem de rahat kaynaklar oldukları için insanların bilgisayara olan ihtiyacını tekrar hatırlatıyorlar bize.
Avusturya’da en büyük şanslardan birtanesi üniversite ve kütüphanelerde internet sağlayıcısı ücretsiz olarak sunulmasıdır. Üniversite ögrencisi olan herkes bu avantajdan faydalanabilir, bunun yanısıra kafeterya ve hatta Publar da bulunduğunuz sürece oradaki wireless internet hizmetinden de faydalanabilirsiniz. Günümüzde bilgisayarların cep telefonu kadar kişisel araç olarak kullanıldığı hatırlanacak olursa bir dizüstü bilgisayar Avusturya’da ögrencinin herşeyi şeklinde yorumlanabilir.
Avusturya’daki internet hızı konusunda da gayet iyi verim alınmaktadır. İnternet sağlayıcıları olarak bağlanabileceğiniz en düşük bağlantı hızı download için 4megabit olmakla beraber fiyat açısından da Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar uygun düşmektedir.
Bilgisayar Satın Almak
Bilgisayar satın almak isterseniz, dünyanin en büyük teknoloji marketlerinden birisi olan Media Martk ve Saturn ve yerel olarak de Niedermayer vb. seçenekleri ile satın almak istediğiniz teknolojik ürün konusunda Avusturya çok büyük imkanlar sunmaktadır. Üstelik Mediamarkt, Saturn gibi büyük firmalar Alman firması olduklarından ve Avusturyalılar da Almanlar’ın küçük kardeşi olduklarından dolayı bu tip teknolojik ürünleri Almanya’dan sonra en uygun fiyata satın alabileceğiniz ülkeye gelmiş bulunmaktasınız demektir. Bunun yanısıra www.amozon.de ve www.e-bay.de internet web sayfaları da online alişveriş için güvenilir ve geniş ürün imkanı ile alışverişte kolaylık sağlamaktadır.
Bunun yanısıra üniversite öğrencileri için özellikle de TU Wien (Technische Universität Wien) öğrencileri için üniversitede çok sık aralıklarla kampanyalar bulunmaktadır, bu gibi durumlarda öğrenciler eğer istedikleri özelliklere uyan ürünler varsa (dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere) çok uygun fiyatlara satın alabilmektedirler.
TU Wien öğrencilerinin en büyük avantajlarından birisi de bilgisayar yazılım programlarının çoğunu korsanda bile bulamayacakları çok uygun fiyatlara hem de orijinal olarak TU nun girişindeki kendi mağazasından satın alabiliyor olmasıdır. (Örn: Windows 7 Professional 32 veya 64 bit işleti sistemi DVD si bir TU Wien öğrencisi için sadece 10€)
Video-DVD kiralama
Elinizdeki kişisel bilgisayarınızda DVD-film seyretmek sizin için kolaydır ve diyelim akşam arkadaşlarınızlasınız veya tek başınıza ama sıkıldınız, Viyana’nın güzel sokaklarında yürümek istemeyecek durumdasınız ve canınız evde miskinlik yapmak istiyor. TV izlemek değil de güzel bir film olsa da izlesek derdindesiniz. Filmi şimdi internetten kim indirecek, en iyisi bir DVD kiralamak diyiyorsanız çok güzel seçenekler bulabileceğiniz bir şehre hoşgeldiniz. Çünkü burada DVD kiralayan yerler küçük dükkanlar değil, büyük mağaza konseptindeler. İçeri girersiniz, isterseniz sıcak veya soğuk birşey içmek için makineden bi içecek alabilirsiniz, cikolata veya cips satın alabilirsiniz ve devam edersiniz. Bölüm bölüm dizilmiş DVD ler dağ gibi karşınızda durur. Aksiyon bölümü için ayrı, Bilim-kurgu için ayrı, Korku için ayrı, Komedi için ayrı, Fantastik için ayrı, Romantik için ayrı, Gerilim için ayrı bölümleri olan tek bir raf degil, raflarla çevrili küçük bir alanda bulursunuz kendinizi. İster Türkçe dublajlı, ister Almanca dublajlı, ister Orijinal dilinde filmleri bulabilirsiniz. Seçeneklerin sayısı ve alternatifler çok hoşunuza gidecek.
Bunu yanısıra Avusturya’da film kiralayabilmek için ikametgah kağıdınız ve öğrenci belgeniz ile o Video-DVD kiralayan büroya üye olmanız gerekmektedir. Bu şekilde hem filmler daha ucuz fiyata kiralanmakta olup, DVD lerin zamanında teslimi için bu DVD kiralayan mağazalara çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu sistem ve müşteriye de birden çok (limitsiz) Video-DVD kiralama imkanı sunmaktadır. DVD nin günlük kiralama fiyatları çok uygundur. (Örnegin: 5 seneden eski filmlerin günlük kiralama bedeli 50cent, 5 seneden az filmleri kiralamanın bedeli €1.20 , DVD ye yeni inmiş filmleri kiralamanın bedeli €2.00, Blueray ve Uncut Extention Versiyon filmlerin ise günlük kiralama bedeli €2.20)Ancak bir filmi kiraladığınız zaman verdiğiniz ücret sadece 24 saat geçerlidir. Eğer filmi aldığınız andan itibaren 24 saat içerisinde filmi teslim etmezseniz ikinci günün kiralama bedeli olan aynı tarifeden fiyatı tekrar ödemek zorunda kalırsınız. 
AVUSTURYA'DA  BANKA HESABI AÇMAK
Avusturya’da ikamet ettiginiz sürece bir banka hesabına ihtiyaç duyacaksınız. Viyana VAKIFBANK ve DENİZBANK in şubeleri var. (Başka Türk bankası şubesi yok) İsteyenler bu iki bankadan birisinde de hesap açtırabilirler, ancak Avusturya Bankalarından birinde açtıracağınız hesap sizin için daha rahat olacaktır. Çünkü sigorta ücretlerinin ödenmesi, cep telefonu faturaları ve internetin aylık ödemeleri direkt olarak bankadaki hesabınızdan çekilmektedir. Aynı zamanda vizenizi yenilerken de Avusturya Bankalarından birisinde hesabınız olması ve bu hesabınızda belirlenen miktarlarda para bulunması gerekmektedir. Bu nedenle Avusturya’da ikamet edecek olan bir öğrencinin Bank Austria veya Erste Bank tan birisinde hesap açtırması en uygun olanıdır. Ayrıca burada bir internet aboneliği veya daha önemli olarak faturalı bir hat almak istediğiniz zaman şirketler banka hesaplarının AVUSTURYA BANKALARI olmasını önemsemektedir.
Bu iki bankanın da hesap açtırmak için istediği belgeler ikametgah, öğrenci belgesi ve pasaporttur. Bank Austria da ögrenci hesabı açtırmak için herhangi bir ücret ödenmemektedir, ancak bunu yanısıra her sene banka hesap işletim ücreti ve kart işletim ücreti olarak 10€ gibi bir bedel kesilmektedir. Avusturya’nın en çok kullanılan bankası olan Bank Austria nın banka ATM lerinde neredeyse her sokak başında ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte Erste Bank ta hesap açmak için 5€ gibi bir ücret ödenmesi ve resim gerekmektedir ve Erste Bank dan alınacak olan Banka kartında (öğrenci hesabı açıldığı takdirde) resminiz ve okul numaranız da bulunduğunda yanınızda ekstradan öğrenci kimliği taşımanıza gerek kalmaz. Viyana‘ nın en çok kullanılan ikinci bankasıdır Erste Bank ve çok sık aralıklarla banka ATM si bulmak mümkündür. 
ÇALIŞMA KOŞULLARI
Avusturya eğitim için ülkesine gelen yabancı öğrencilere, 01.01.2003 tarihinden itibaren, aylık brüt 600€' ya kadar yasal çalışma hakkı tanımaktadır. Bu çalışma hakkı Almanca yeterlilik sınavını geçtikten sonra elde edilebilir. Çalışacağı işi öğrenci kendisi temin eder. Devlet bu konuda herhangi bir hizmet sunmamaktadır ve sunmayacaktır.
Çalışma imkânlarını araştırmak için başta Avusturya Öğrenci Derneğinin internet sitesi olmak üzere (http://www.oeh.ac.at/) bunun gibi birçok internet adresinden de iş imkânlarını araştırmanız mümkündür. İş bulduğunuz zaman firmanız sizin adınıza o bölgeden sorumlu İş ve İşçi Bulma Kurumuna (AMS) gerekli müracaatı yapmalıdır ki böylelikle siz de çalışabilmeniz için lazım olan izin belgesini alabilesiniz.
Bu konuda belirtilmesi gereken en önemli nokta Avusturya’da iş imkanlarının kısıtlı olduğudur. Dünyada yaşanan global krizin da etkisiyle Avusturya’da da belirli ölçülerde işsizlik sorunu yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu durum öğrencilerin de iş bulmasını zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte yaz aylarında daha rahat iş bulabileceklerini söylememiz gerekir. Yaz aylarında izne çıkan işçilerin yerine firmalar öğrencileri yaz ayları için istihdam etmektedirler. İleri düzeyde İngilizce, çok hareketli olan turizm sektöründe daha rahat iş bulmanızı kolaylaştırabilir. 
DİL OKULLARI 

Bir dili en iyi o dilin konuşulduğu, o dilin kültürünün yaşandığı ülkede öğrenirsiniz. Almanca öğrenmek için de bu nedenle en iyi ülke hiç şüphesiz ki Almanya’dan sonra Avusturya’dır. Avusturya’da yaşamınız sırasında Almanca’nızı geliştirmek için (U-Bahn girişlerinde ücretsiz Heute ve Österreich) gazete okumanızı, dergi okumanızı, gezmenizi ve gezerken aradığınız yeri bulamadıgınız zaman bir Avusturyalıya sormanızı , film ve tv izlemenizi tavsiye ederiz. Bunun yanında müzik dinlemek, almanca şarkıları indirip dinlemek ile birlikte alman ya da avusturya radyolarını dinlemek de dil becerinizi geliştirmek açısından yardımcı etkenlerdir. (bazı online radyo siteleri: http://radio.orf.at/ , http://www.arabella.at/radio , http://www.dw-world.de/dw/0,,4703,00.html , http://www.khristophoros.net/radio.html , http://www.listenlive.eu/germany.html )
Avusturya`da eğitim görmek isteyen öğrenciler (üniversite egitiminden önce Almanca dil eğitimi alan ögrenciler), devlet üniversitelerinde ya da devlet tarafından tanınan üniversitelerde okuyan öğrenciler sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Sağlık sigortası hastane ve doktor masraflarının tamamını kapsar. Avusturya `da hangi alanda eğitim alacak olursa olsun (üniversite/yüksekokul, dil kursu) gelen herkes bulunduğu eyaletin sigorta kurumuna kendisini kaydettirmesi gerekir. Üniversitenin hazırlık dil kursuna katılan öğrenci, kurs kaydını yaptırdıktan sonra öğrenci belgesi ve kurs kayıt belgesiyle birlikte sosyal sigortalar kurumuna öğrenci sigortası için başvuruda bulunur.
Sağlık sigortası için normal şartlarda 232,80,- Euro ödeme yapılması gerekir,ancak öğrencilerden aylık sadece 22,- Euro talep edilmektedir.
 Avusturyada üniversiteeğitimine devam eden öğrenciler Türkiye' ye tatile gelirken Avusturyada Sağlık Sigortası Kurumundan aldıkları belge ile Türkiye' de sağlık sigortasından faydalanabilirler.
TÜRKİYE'DEN PARA TRANSFERİ
Avusturya’ya ilk geliş için vize alınırken size söylenen miktarda parayı herhangi bir banka aracılığıyla (denizbank, vakifbank) aynı bankanın buradaki bir şubesine (denizbank, vakifbank) swift yolu ile para göndermeniz gerekmektedir. Bu parayı Avusturya’ya geldiğiniz zaman pasaportunuzu ve swift kağıdını yanınıza almak koşulu ile sadece kişi kendisi çekebilir. Ögrenci burada (Avusturya) bulunduğu zaman da bu yöntemle para gönderilinebilir, ancak bu yöntem Avusturya’ya ilk gelişte vize almak için bir şart iken, daha sonraları öğrenci burada ikamet ederken para yollamak açısından tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir çünkü dezavantajları çoktur. Para bu yolla geldiği zaman yaklaşık olarak 2 hafta kadar bankada tutulmaktadır ve bununla birlikte swift ile yollanacak para bedeli için yaklaşık olarak 160TL gibi bir masraf kesmektedirler.

SAĞLIK SİGORTASI
Avusturya’da bir üniversitede okumak için Almanca bilgisi zorunludur. Bir çok üniversite bu Almanca bilginizi EPD ve ÖSD gibi sınavlarla sınamak ister. Avusturya’da TU ve Haupt Uni. ye başlamak için Mittelstufe Almanca bilgisi istenmektedir (B2/2 seviyesi). Bunun yanında WU da öğrenci olabilmek için bu dereceden sonra WU nun uyguladığı ayrı bir sınavı geçmek gerekecektir. Eğer Türkiye’de iyi bir Almanca eğitimi almışsanız bunu buraya geldiginiz takdirde sınav ile kanıtlamanız gerekmektedir.
Avusturya’da diplom, master veya doktora eğitimi almak için iyi bir Almanca ya sahip olmanızı tavsiye ederiz. Bu nedenle Avusturya’da dil eğitimi alacağınız kursları iyi seçmeniz gerekmektedir. Çünkü bazı dil kurslarından başarı belgesi ile mezun olunsa bile Üniversiteler bu kursların sonuçlarını direkt kabul etmeyebilirler ve kendileri tekrar sınava tabi tutmak isteyebilirler. Bunun yanında ise WVU ve WIHOK gibi kurslardan yeterli derece için başarı belgesi alabilen öğrenciler direkt olarak eğitimlerine başlayabilirler. Bununla beraber, bir yabancı dil sadece dil kursunda öğrenilmez. Bu yüzden dil becerinizi en iyi geliştireceğiniz yer ise doğal olarak eğitim alacağınız kurum yani üniversitedir. Bu yüzden Avusturya’da lisans veya yüksek lisans eğitimi almak, Almanca dil yetinizi geliştirmek için harika bir yoldur.
Almanca’nizı geliştirmenizin diğer yolları
Bir dil ögrenmenin en iyi yolu her zaman için diyalog kurmaktır bu nedenle de Almancanızı geliştirmenizin en iyi yolu yabancı arkadaşlarınızla kuracağınız diyaloglar olacaktır. Bunun için kulüplere, derneklere katılmanız ve ilgi alanınız içerisindeki bir sosyal aktivitede bulunmanızı şiddetle tavsiye ederiz. 

Almanca Dil Kursları
 
Avusturya ve Almanya ülkelerinin haricinde de çoğu Avrupa Ülkelerinde de almanca konuşulmaktadır.

Öğrencilerin Avusturyada Üniversite eğitim yapılabilmesi için almanca bilmeleri gerekir. Almanca dilini bilmeyenler Avusturyada Almanca hazırlık dil kursuna devam etmelerigerekir. Avusturyada almanca dil eğitimi veren birçok kuruluş bulunmaktadır. AvusturyadaAlmanca dil kurslarındaki eğitim ortalama 1 yıl olup bu süre öğrencinin dil yeteneğiyle birebir ilgilidir.

Viyana’daki Üniversiteleöğrencileri anlaşmalı oldukları Almanca hazırlık dil kurslarına (VWU , Wihok ) yönlendirmektedir.

Viyanada Almanca hazırlık dil kursları;
Vorstudienlehrgang der Wiener Universitaeten (VWU),
Österreichische Orient-Gesellschaft Hammer-Purgstall (Orient) 
Wiener Internationale Hochschulkurse (Wihok) dur.

Viyana haricindeki şehirlerde bulunan üniversitelerin kendi bünyesinde almanca hazırlık sınıfı kursları vardır. Öğrenciler bu almanca hazırlık dil kurslarına devam ederler, sadece üniversite harcı öderler. Almanca dil kursu ücreti ödemezler. Başarı olduklarındaAvusturyada Lisans eğitimine başlarlar.

Viyanadaki Almanca Dil Kursları:

Vorstudienlehrgang der Wiener Universitaeten (VWU)
Almanca hazırlık dil kursları;
* Ekim-Ocak ayları 1. dönem,
 Mart-Haziran ayları 2.dönem
olarak verilmektedir. VWU Almanca hazırlık dil kurslarını başarı ile bitirenler Viyana' daki üniversitelere kayıt yaptırabilirler.
5 seviye vardırVWU Almanca sınavları dönem başlangıcı, ortası ve sonunda yapılır.Kurs ücreti dönemlik 410 €' durKurslara % 80 devam zorunluluğu vardır.
********************************************************
Österreichische Orient-Gesellschaft Hammer-Purgstall (Orient)
Orient Almanca dil kursları Ekim-Şubat ayları 1.dönem, Mart-Haziran ayları 2.dönem olarak verilmektedir. Geç gelen öğrenciler için yeni Orient Almanca kurlar açılır. Viyana' daki Üniversiteler bu Almanca dil kurslarından alınan sertifikaları kabul etmemektedir.Orient Almanca dil kursları ücreti dönemlik 390 €' dur.
************************************************************
Wiener Internationale Hochschulkurse (Wihok)
Wihok Almanca dil kursları 8 kur olup
* Ekim-Ocak aylarında 3 kur,
 Mart-Haziran aylarında 3 kur
 esas alınır. Wihok öğrencileri
 yaz döneminde 1 kur
veya ertesi yılın dönemine ait 1 kur daha almak zorundadırlar.

7 kurda Wihok Almanca dil kurslarında başarı olan öğrenciler Viyana Teknik Üniversitesi ve Viyana Üniversitesine ve Viyana Ziraat Üniversitesine kayıt yaptırabilirler.
 Öğrenciler isterse 8.kur olan O1 seviye kursunu da alabilirler.
Wihok Almanca dil kursları G1, G2, G3, G4 ve M1,M2,M3 ve O1' dir. Wihok Almanca dil kursları ücreti 710 € dur.

Wihok Almanca kurslara % 80 devam zorunluluğu vardır.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Unknown

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

HAFTANIN POPÜLER KONULARI