Slider

Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı Yayın_Başlığı

Belgrad Turu Yapmak İçin 7 Neden

Belgrad, Sırpça’da beyaz şehir anlamına geliyor. Panoniyen Ovası’nın Balkanlar ile buluştuğu, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuş Belgrad, adı gibi ferah, aydınlık ve huzurlu bir kent. Daha hava limanından şehre doğru giderken gördüğüm manzara şehri sevmeme yetmişti. Arkadaşların yorumuyla, Windows duvar kağıdı tadındaydı.
Tüm banliyöleri ile birlikte 2 milyon nüfusa ev sahipliği yapan şehir, şahane doğası, güzel manzarası, yemyeşil parkları, muhteşem kulüpleri, bar ve restoranları ile beni baştan çıkaran bir şehir oldu. Belgrad’da geçirdiğim bir kaç günden sonra aklıma olan şey “Ben bu şehirde yaşamak isterim” düşüncesiydi.
İtalya Turları

Neden Belgrad’a Gitmeli

#1- Nefis Doğası

Nehir kenarına kurulmuş şehirlerin ortak özelliği olan hoş bir manzaraya sahip bir şehir Belgrad. Şehrin ister eski tarafında olun, ister yeni tarafında, karşıda, yeşillikler içerisinde şahane bir manzara sizi bekliyor. Hani bu yeşil alanlar sonradan şehre kazandırılmış parklar gibi eğreti de durmuyor. Her bir park, her bir ağaç sanki asırlardır orada, ki öyle de.
Koca plazalardan veya zamana yenik düşmeye başlamış, tarihi dokuya sahip asırlık bir binadan dışarı adımınızı attığınızda, en fazla birkaç dakika yürüyüş mesafesinde, sırtınızı çimlere yayıp, gökyüzünü seyre dalacağınız bir park bekliyor sizi. Tašmajdan ParkAdaCiganlijaAda Huja ve Ada Medjica doğanın, yeşilin içine en iyi dalınabilecek yerler.
Kalemegdan Park
Kalemegdan Park
Belgrad-Turu
Tuna Nehri

#2- Şehrin Samimi Atmosferi

M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Belgrad “Orta Avrupa’nın Kapısı” olarak tanımlanıyor. Bugünün Belgrad’ı 1404 yılından beri Sırbistan’ın başkenti. 1918-2003 yılları arasında eski Yugoslavya Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış.
Zengin tarihiyle, renkli geçmişi ile kültürel mirası taşıyan bir başkent. Bu dokuyu şehrinStari GradSavamalaSkadarlija ve Zemun bölgelerini gezerken hissetmek mümkün. Eski binaların sıralandığı sokaklar, kilise ve katedraller, anıtların ve çeşmelerin süslediği meydanlar, parklarla iç içe yeşil bir yaşam alanı olan kale bu bölgelerde yer alıyor.
Zemun, Sirbistan
Belgrad
Belgrad

#3- Vizesiz Seyahat

Sırbistan’a gitmek için vize gerekmiyor. Uçak biletini alıp, oteli ayırıp bir hafta sonu kaçmak için harika bir şehir. Avrupa ülkelerine seyahat, Schengen vizesi nedeniyle hep sorun. Evrak toplama, 300 TL masrafa girme, zaman kaybetme derdi yok. Vizesiz Balkan turları bu yüzden ülkemizde çok ilgi görüyor.

#4- Çok Para Harcamaya Gerek Yok

Avrupa’nın büyük başkentlerine veya ünlü şehirlerine gidenler bilir, cehennem gibi pahalıdır; Belgrad öyle değil. Orta sınıf bir restoranda bir akşam yemeği 15€’ya yenebilir. Pizzacılar ve börek satan yerlerde yeme içmede daha ucuza gitmek de mümkün. Bir bardak bira 2-3€, ünlü Sırp Pljeskavica Hamburgeri ise 2€.
Aynı şekilde otel konaklamaları da öyle. Hosteller 6-13€ civarında. 30€’dan başlayan otel bulmak da mümkün. istanbul’dan kalkıp Antalya, Marmaris ve Bodrum’a gitmekten daha ucuza bile malolabilir. Alternatif bir tatil rotası olarak akılda kalsın.
Skadarlija-Kafana
Belgrad’ın en eski restoranı, Skadarlija

#5- Sıcakkanlı Belgradlılar

Doğu ve Batı’nın kesişme noktasında, Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olan Belgrad, diğer kültürlerin etkileri ile inanılmaz zengin bir mozaik oluşturmuş. Belgradlılar sıcak kanlı, misafirperver, açık görüşlü ve oldukça saygılı insanlar.
Belgradlıların %40’ı 15-45 yaşları arasında olduğundan şehir hareketli ve canlı. Spor yapmayı ve yürüyüşü çok seviyorlar. Akşamları nehir kenarları, cafeler, restoran ve sokaklar her zaman insanlarla dolu.
Burada bir arkadaş edindiğiniz zaman, onun ailesinin de bir parçası haline geliyorsunuz. Tarihi Zemun bölgesindeki Reka Restoran’ın sahiplerinin misafiri olmuştum. Aileden tanışmadığım kimse kalmadı. Herkes samimi ve sıcak, sanki yıllardır tanışıyormuşçasına rahat ve samimiler.
Belgrad-Parks
Ada Ciganlija, Belgrad
Belgrad-Sehri

#6- Yeme-İçme Açısından Memnun Edici

Kafana olarak bilinen yerel restoranlar, Sırp mutfağının lezzetli yemeklerini tadının en iyi şekilde tadılabileceği yerler. Et oburların mutlu olabileceği bir şehir burası, özellikle ızgara sevenlerin.
Belgrad’ı ziyaret ettiğinizde, eski şehir bölgesinde bulunan bir çok Kafanada Cevapcici veya börek gibi nefis lezzetleri deneyin. Bir zamanlar çingenelerin yaşadığı, şimdilerde bohem bir köşe olan Skadarlija, nefis akşam yemekleri için şahane bir yer. Zemun bölgesinde, Tuna nehrine bakan şirin Restoran Reka ise Balkanlar‘daki en favori mekanım. 1993’de bir zamanlar izbe denilecek bir yerde açılan bu restoran, Belgrad’ın ruhunu tatmak isteyenler doğru adres. Samimi, rahat, herkese açık ve sıcak bir karşılamanın nefis yemeklerle taçlandıralacağı bir yer.
Tri Sesira, Skadarlija, Belgrad
Tri Sesira, Skadarlija, Belgrad
Reka Restaurant, Belgrade
Reka Restaurant, Belgrade

#7- Renkli Belgrad Gece Hayatı

Belgrad, özellikle bahar ve yaz ayları boyunca her yaştan insanın, her saatte sokakları şenlendirdiği, yüksek enerjili bir şehir. Barları ve kulüpleri capcanlı. benim favorim Savamala bölgesindeki Mixer House. Gündüzleri bir sanat galerisi, ama geceleri bir cluba dönüşüyor.
Şehrin dört bir yanında birbirinden güzel barlar, gece clubları bulunuyor. Nerede olduklarını öğrenmenin en kolay ve pratik yolu, kaldığın otelin resepsiyonuna sormak. Mr. Stefan Braun, Plastic, KST, Francuska Sobarica ve Siprazje bunların en ünlüleri.
Mayıs ve Eylül arasındaki dönemde Sava ve Danube nehirlerinde yüzen club tekneler çok rağbet görüyor. Yerleşim bölgelerine olan uzaklıkları nedeniyle, Belgrad gece hayatı yüzen bu clublarda geç saatlere kadar son sürat sürüyor. Sound, 20/44, The Tube ve KC Grad Belgrad’ın popüler mekanları arasında.
Jazz Basta Cafe, Savamala, Belgrad
Jazz Basta Cafe, Savamala, Belgrad
Mikser House, Savamala, Belgrad
Mikser House, Savamala, Belgrad
Tur firmalarının düzenlediği Belgrad turları oldukça ekonomik. Örnek olarak Prontotour ile, 3 gece-4 gün Belgrad turu fiyatı 199€. Jolly Tur Belgrad turları hafta sonu 2 gece için 329€ olarak sunmuş. Farklı programa sahip TurizmPark ise, 3 gün-4 gece Belgrad turu fiyatını 249€ olarak belirlemiş. Benim de kaldığım, 4 yıldızlı Jump Inn otelde konaklatıyor, doğrusu şahane bir otel! Tatil.com 299€’dan aynı turu satıyor. Tatil sitelerinin indirim kodlarını ücretsiz dağıtan http://indirimkodlarim.com sitesinden indirim de almak mümkün. 50 ve 75 TL indirim kuponları bulunuyor.
Paket Balkan Turları programlarında; Bosna Hersek’te; Saraybosna ve Mostar,Makedonya’da; Üsküp, Ohrid ve Manastır, Karadağ’da; Budva ve Kotor, Sırbistan’da; Belgrad, Kosova’da da Prizren en çok ilgi gören ve beğenilen şehirler. Schengen üyesi vize isteyen Hırvatistan’da ise Dubrovnik, Split, Zagrep şehirleri buna eklenebilir.
Belgrad otelllerine göz atmak için tıklayın: hotelscombined.com.tr/belgrade
Yurtdışı gezisi her zaman pahalı değildir; fırsatları yakalayıp daha çok seyahat edin, farklı kültürleri yakından tanıyın, yeni yerler görün, deneyimleyin. Seyahat en iyi okuldur çünkü.
Paylaş: Google Plus

Yazar: Unknown

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

1 yorum:

HAFTANIN POPÜLER KONULARI